Nie marnuj żywności

Stop marnowaniu jedzenia

 

 

Wyrzucanie jedzenia to marnowanie: 

  • pieniędzy, które wydaliśmy na produkty 
  • czasu, który poświęciliśmy na zakupy  
  • siły, którą włożyliśmy w przygotowanie posiłku 

Przechowywanie żywności w warunkach próżniowych wydłuża jej świeżość, dzięki czemu zyskujemy czas na jej spożycie i nie marnujemy jedzenia. 

 

Jakie produkty można przechowywać próżniowo? 

  • Makarony – zapobiegnie to zsychaniu się surowego makaronu 
  • Mięso – w warunkach próżniowych mięso szybciej się zamarynuje 
  • Ryby – zachowają swój smak, a ich zapach nie przeniesie się na inne produkty w lodówce 
  • Wędliny i sery – produkty te zachowają swoją świeżość i smak 
  • Kawa i herbata – dzięki szczelnemu zamknięciu dłużej nie stracą swojego aromatu 
  • Pieczywo – chleb w warunkach próżniowych dłużej zachowa swoją chrupkość 
  • Owoce i warzywa – w warunkach próżniowych zachowają nie tylko smak, ale i naturalny kolor 
  • Słodkie wypieki – ciasta i ciasteczka nie będą się zsychać, a użyte w wypiekach kremy nie zepsują się zbyt wcześnie 
  • Produkty mleczne – dzięki odcięciu dopływu powietrza w pojemnikach próżniowych zapobiega się rozwojowi bakterii tlenowych 

 

Pakowanie próżniowe ułatwia planowanie zakupów. Dzięki dłużej zachowanej świeżości produktów, nie wyrzucamy ich nadmiaru. Przynosi to oszczędności w domowym budżecie. Uporządkowane produkty w lodówce sprawiają, że znika problem tworzenia listy zakupów – wystarczy spojrzeć na poukładane produkty, aby szybko sprawdzić, czego nam brakuje.  

 

Przechowywanie próżniowe jest szczególnie przydatne: 

  • Na co dzień, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się zapachów w lodówce. 
  • W święta, gdy przygotowujemy więcej potraw i chcemy zachować ich świeżość na dłużej. 
  • Przy organizacji przyjęć, dzięki czemu duża liczba przygotowanych przystawek będzie smaczna i świeża