Nie marnuj żywności
Stop marnowaniu jedzenia
Wyrzucanie jedzenia to marnowanie:
- pieniędzy, które wydaliśmy na produkty
- czasu, który poświęciliśmy na zakupy
- siły, którą włożyliśmy w przygotowanie posiłku
Przechowywanie żywności w warunkach próżniowych wydłuża jej świeżość, dzięki czemu zyskujemy czas na jej spożycie i nie marnujemy jedzenia.
Jakie produkty można przechowywać próżniowo?
- Makarony – zapobiegnie to zsychaniu się surowego makaronu
- Mięso – w warunkach próżniowych mięso szybciej się zamarynuje
- Ryby – zachowają swój smak, a ich zapach nie przeniesie się na inne produkty w lodówce
- Wędliny i sery – produkty te zachowają swoją świeżość i smak
- Kawa i herbata – dzięki szczelnemu zamknięciu dłużej nie stracą swojego aromatu
- Pieczywo – chleb w warunkach próżniowych dłużej zachowa swoją chrupkość
- Owoce i warzywa – w warunkach próżniowych zachowają nie tylko smak, ale i naturalny kolor
- Słodkie wypieki – ciasta i ciasteczka nie będą się zsychać, a użyte w wypiekach kremy nie zepsują się zbyt wcześnie
- Produkty mleczne – dzięki odcięciu dopływu powietrza w pojemnikach próżniowych zapobiega się rozwojowi bakterii tlenowych
Pakowanie próżniowe ułatwia planowanie zakupów. Dzięki dłużej zachowanej świeżości produktów, nie wyrzucamy ich nadmiaru. Przynosi to oszczędności w domowym budżecie. Uporządkowane produkty w lodówce sprawiają, że znika problem tworzenia listy zakupów – wystarczy spojrzeć na poukładane produkty, aby szybko sprawdzić, czego nam brakuje.
Przechowywanie próżniowe jest szczególnie przydatne:
- Na co dzień, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się zapachów w lodówce.
- W święta, gdy przygotowujemy więcej potraw i chcemy zachować ich świeżość na dłużej.
- Przy organizacji przyjęć, dzięki czemu duża liczba przygotowanych przystawek będzie smaczna i świeża